26 Nisan 2014

PMP SINAVINA HAZIRLIK YOLCULUĞU - 2



Son yıllarda PMP sertifikasına artan ilgiyle birlikte; piyasadaki uçsuz bucaksız kaynak ve soru deryası içinde çırpınırken, sizleri bir nebze de olsa ortamdan uzaklaştırıp, kendi PMP sınavına hazırlık yolculuğumun, sizlerin yolculuğunuza ışık olması dileklerimle, bu hikaye dizisini kaleme almaya başladım.

Bu hikaye dizisini 3 ana gruba ayırabiliriz:


1. PMP sınavından soru örnekleri ile sınav soru mantığının kavranması

2. PMP hazırlık evresi ile çalışma stratejinizin ve yol haritanızın çıkartılması

3. PMP hazırlık öncesi psikolojik boyutta altyapının, zeminin oluşturulması 


Bölüm - 2:


Birinci bölümde sınav örneklerinden yola çıkarak sınav soru mantığını sizlerle paylaşmaya çalışmıştık. Bu bölümdeki sohbetimizde ise; sıra geldi sınav özelinde daha detay konu ve başlıklara ;o)

SINAVDA TÜRKÇE DİL YARDIMI KONUSUNA AMAN DİKKAT!

Eğer PMP sınavı kayıt aşamasında Türkçe dil yardımı seçtiyseniz, sınavda bilgisayar ekranı ortadan ikiye bölünmüş olarak üstte Türkçe soru, altta bu sorunun İngilizce’si sizlere sunuluyor olacaktır. İlk başta bu kulağa hoş gibi geliyor fakat sınavda hem Türkçe hem de İngilizce okuyayım ki emin olayım, çift dikiş her zaman iyidir falan derseniz, 4 saatte 200 soruyu yetiştirmeniz çok riskli olabilir.  Son zamanlarda soruları hem Türkçe hem de İngilizce okuyayım derken; maalesef son 35-40 soruyu yetiştiremedim ve sınavı da geçemedim şeklinde adaylardan geribildirimler alır olduk. Eğer Rita’da İngilizce okuduğunuzu genel hatlarıyla anlayabiliyorsanız; bence Türkçe soruları görmezden gelip, sadece İngilizce’lerine odaklanın. Emin olamadığınız, zaman kalırsa bakmak üzere işaretlediğiniz sorularınız için geri dönüp baktığınızda ihtiyaç olan noktalarda Türkçe’sini okumak faydalı bir seçenek olabilir mesela. Eğer İngilizce’nizin PMP soruları için yeterli olmadığını düşünüyorsanız; lütfen tüm sorulara Türkçe başlayın ve Türkçe devam edin. İlk turda soruları cevaplarken destek amaçlı dur bir de İngilizcesine bakayım falan demeyin lütfen!

Soruları İngilizce okuyup, cevaplamaya karar verdiyseniz; bu konuda eklemek istediğim başka bir nokta da, ekranda Türkçe sorular en üstte geldiği için göz ilk olarak hemen Türkçe’ye kayabiliyor, bazen de emin olmak duygusu ağır basabiliyor… Arada kendinizi böyle bir durumda yakalarsanız; lütfen bu uyarımızı kendinize hatırlatın!

TEST SINAVLARINI GERÇEK SINAVMIŞ GİBİ KURGULA!

Son haftalarınızda sadece sorulara ayırdığınızı, en az 2-3 adet 200 soruluk PMP sınavları aldığınızı varsayıyorum. Özellikle son 3-4 günde aldığınız sınavları (eğer şartlar ve imkanlarınız elveriyorsa) vücudunuz sınav saatine adapte olabilmesi için (vücudunuzun o saatte gösterdiği tepkileri gözlemleyebilmek adına) gerçek sınav saatiniz ile aynı saatte almaya dikkat etin. Ben son 3 deneme sınavımı, sınav saatimle aynı saatte (yani saat 10:00’da), yine sınavda verilen kocaman, kulaklarınızı sıkıca saran tarzda deri kulaklıklar eşliğinde, cay/kahve/yemek/tuvalet gibi zorunlu olmadıkça ara molaların olmadığı (sınavda ihtiyaç durumunda mola verebiliyorsunuz ama molanızı  toplam sınav sürenizden kullanmış oluyorsunuz)  sadece elimde bir kalem ve birkaç yaprak kağıdın olduğu şartlarda aldım. İyi de oldu, vücudum gerçek sınav günü geldiğinde de ne saati, ne sınavı, ne de o rahatsız eden kulaklıkları yadırgamadı, sizlere de bu deneyimimi kesinlikle tavsiye ediyorum, faydalı olacaktır, inanın…

SINAV ÖNCESİ!

Ne kadar hazır olsanız da; sınav süresi boyunca ister istemez doğal olarak vücudunuz belirli bir stres katsayısı altına girecek. O yüzden sınav öncesi son dakikaya kadar vücudunuza iyi davranın. Gerçi her zaman iyi bakın vücudunuza ama o günler aman daha çok dikkat lütfen, vücut direnciniz düşebilir! Sınava girene kadar sınav süreci dahil rahat olun, deneme sınavı edasında ama biraz daha fazla dikkat ve özenle, zaman sizi kontrol etmeden siz zamanı kontrol ederek, soruları  yaşayarak çözmeye, keyif almaya bakın… Sonuçta hepsi bizler için, bize dair, faydalı birer deneyim nihayetinde, değil mi?…

PMI BAKIŞ AÇISIYLA PROJE YÖNETİMİNİ ANLAMAK!

İşin en temel püf noktalarından birisi de, PMI’ın da yardımcı kaynakların da üstüne basa basa vurguladığı, PMI bakış açısıyla gözlüklerimizi takıp, proje yönetimine yeni gözlüklerimizle bakabilmek. Senelerdir proje yönetimi yapıyor olabilirsiniz, geçmiş deneyim, bilgi ve birikimlerinizle sorulardaki projeleri, durumları, olayları ve kişileri kıyaslıyor olabilirsiniz. Lütfen yapmayın! Bu sizin için büyük bir tuzak olabilir.

OLMAZSA OLMAZ TEMEL CEP KILAVUZLARIMIZ!

Mümkün olan her an yanınızda taşımanızı tavsiye ettiğim, olmazsa olmaz, 3 temel dokümana gerekli ilgili ve alakayı göstermeyi lütfen ihmal etmeyin!

1. Girdiler, Araçlar ve Teknikler, Çıktılar Dökümanı :

Lütfen “Girdiler, Araçlar ve Teknikler, Çıktılar” dokümanını ilk başta bire-bir ezberlemeye çalışmayın. Mantığını kavramanız, yorum ağırlıklı sorular içeren sınavınız için çok daha değerli olacaktır. Sorularda bire-bir A sürecinin çıktısı nedir şeklinde direkt çıktı bilgisi isteyen sorulardan çok, çoğunlukla sizin mantıksal ilişkileri kurup, yorum yapmanızı gerektiren sorular ve bunlara yönelik cevap şıkları mevcut. Bu durumda sizin örneğin “Yürütme” süreç grubuna ait “Proje Ekibinin Yönetilmesi” sürecinin, çıktılarından birinin de neden “Değişiklik Talepleri” olduğunun mantığını, iyi kavramınız ve bu mantıksal çıkarımlara göre cevaplarınızı değerlendirebilmeniz çok daha değerli... 

2. Rita’nın “Process Chart” :

Büyük resmi anlamak adına en güzel özetlerden biri kesinlikle Rita’nın “Process Chart” dökümanı, hem de tek sayfa :o) Lütfen fırsat buldukça, evde, yolda, çay/kahve aralarınızda göz geçirin. Mantığını anlayarak öğrenmeye çalışın. Planlama aşamasındaki süreçlerin de sırasıyla uygulanacağını unutmayın. Bir süre sonra hafızanıza kazınacak, ezberlemiş de olacaksınız. Hatta keyif için varsa birlikte PMP çalıştığınız arkadaşlarınız, dostlarınız Rita’nin Process Chart oyununu onlarla birlikte oynayın. Ben oyundaki süreçleri Rita’nın kitabında tarif ettiği şekilde küçük küçük kestim ve hep yanımda taşıdım. Aklıma geldikçe de süreçleri karıştırıp, elimdeki sürecin hangi süreç grubuna ait olduğu ve nedenini oyun tadında tahmin etmeye çalışıyordum…

3. PMBOK Süreç Grupları ve Bilgi Alanları Eşleştirmesi :

Büyük resmi anlamak adına ikinci güzel tek sayfa kaynaklardan birisi de PMBOK’da yer alan “Süreç Grupları ve Bilgi Alanları Eşleştirmesi” :o) Yine daha önce de bahsettiğim gibi, lütfen ezberlemeden, sık sık tekrar ederek, mantığını anlayarak, içselleştirmeye çalışın.

Keyifli bir PMP sınavı hazırlık yolculuğu deneyimlemeniz dileklerimle, bir sonraki sohbetimize kadar hoşça, sevgiyle kalın :o)

Şerife Dalcı, PMP, PSM


26 Nisan 2014, Beşiktaş, İstanbul